Stress? Let op met koffie!

Stress - let op met koffie - Karina Schwencke Acupunctuur Deventer

Tijdens je werkdag of thuis, is een bakje koffie mateloos populair. Het kan je nét dat extra energiestootje geven om weer verder te kunnen. Het is een goed excuus om even gezellig bij te praten bij het koffieautomaat; koffie is gezellig en lekker.

Toch merk ik in mijn praktijk dat het regelmatig nuttigen van cafeïne, ook minder prettige kanten heeft. Gevoelens van gejaagdheid en hartkloppingen, zijn klachten waar ik mensen met té veel stress vaak over hoor.

Als je last hebt van stressklachten dan is je hormoonhuishouding vaak uit balans. Dit betekent dat je extra stresshormonen aanmaakt en vaak wat minder hormonen die je stemming positief beïnvloeden en je een fijn gevoel geven.

Gejaagdheid en stress kosten je bergen energie. Het kan dan verleidelijk zijn om vaker te snacken, snoepen of alcohol, koffie en energiedrankjes te drinken. Deze vormen van genot geven je even het gevoel van energie. Helaas is dit van korte duur en na een minuutje of 10 á 15 zal je je alleen maar slechter voelen.

Stress rooft je accu leeg. Dit wil zeggen dat je geen reserve-energie meer op voorraad hebt. Als dit het geval is, kun je merken dat je een opgejaagd gevoel of hartkloppingen krijgt na het drinken van een kopje koffie.

Als alternatief kun je voor ‘een granenkoffie’ kiezen. Deze heeft een koffieachtige smaak. Als ingrediënten bevat het granen en noten. Het heeft ook een gebrand aroma. Granenkoffie kan een prima alternatief zijn.

Kies je voor cafeïnevrije koffie, kies dan voor biologisch. Dit scheelt je lichaam een hoop gifstoffen om af te breken. Wil je toch graag ‘echte koffie’ drinken? Zwart en maximaal 1 kopje per dag bied je nog wel wat gezondheidsvoordelen vanwege de antioxidanten.

Besluit je helemaal te stoppen met koffiedrinken? Soms kan het beter zijn om het rustig af te bouwen. Zo laat je je lichaam langzaam wennen aan een mindere inname. Abrupt stoppen kan er namelijk voor zorgen dat je hoofdpijn krijgt.

Wil je toch in één keer stoppen? Plan dit dan vlák voor het weekend. De tweede en derde dag zijn doorgaans de zwaarste dagen. Zo zorg je ervoor dat hoofdpijn en andere ontwenningsverschijnselen je minder opbreken tijdens een drukke werkweek.