Stress en Lichen Sclerosus

Stress en Lichen Sclerosus - Acupunctuur Schwencke Deventer

Wist je dat stress de klachten bij vrouwen met Lichen Sclerosus kunnen verergeren? In de Chinese Geneeskunde worden lichaam en geest niet van elkaar gescheiden. Emoties als boosheid en frustratie hebben een grote impact op de gezondheid van je vulva. Daarom is het belangrijk zoveel mogelijk ontspanning te creëren in je dagelijks leven. Acupunctuur kan je hier goed in ondersteunen. Maar ook thuis kun je werken aan ontspanning.

De invloed van stress op het immuunsysteem

Stress lijkt een belangrijke trigger te zijn voor Lichen Sclerosus. Bij langdurige stress worden er flinke hoeveelheden stresshormonen (cortisol) aangemaakt die een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. Ook al is de precieze oorzaak van Lichen Sclerosus nog niet bekend, de westerse geneeskunde vermoedt dat het een auto-immuunziekte is. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat Lichen Sclerosus sterk reageert op stress.

Lichaam en geest zijn één

Vanuit de Chinese Geneeskunde wordt er op een andere manier gekeken naar het lichaam. Het lichaam en de geest worden niet van elkaar gescheiden. Daarom spelen emoties een belangrijke rol in de gezondheid van je vulva.

Lichen Sclerosus en verstoring in de leverenergie

Bij Lichen Sclerosus kijk ik altijd of er een verstoring is in de leverenergie. De lever heeft als functie om de levensenergie (Qi), die door het hele lichaam stroomt, goed en zorgvuldig te verspreiden. Op die manier worden alle delen van je lichaam goed doorbloed en gevoed. Zo blijft ook de huid van je vulva gezond. De lever is erg gevoelig voor stress. Als er langdurige stress is, kan dit orgaan zijn functie niet goed uitvoeren en gaat stagneren. De stagnatie van de leverenergie heeft als gevolg dat het gebied van de vulva niet meer het bloed en de voeding krijgt die ze nodig heeft om gezond te blijven. Er ontstaat jeuk, pijn en er kan weefselverandering plaatsvinden.

Stress verminderen met acupunctuur

Daarom is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen. Natuurlijk is dat bij Lichen Sclerosus niet altijd makkelijk. De jeuk, branderigheid en pijn hebben ook een grote impact op je geest. En het is niet makkelijk dat met iedereen te bespreken. In mijn behandelingen pak ik daarom altijd de stress aan. Na een sessie voelen vrouwen zich veel meer ontspannen en relaxt. Dit effect houdt ook enkele dagen aan.

Stress verminderen thuis

Voor thuis geef ik adviezen mee om spanning zoveel mogelijk te verminderen. Korte meditaties om je dag mee te beginnen of eindigen, doen vaak wonderen. Als je de dag begint in ontspanning, werkt dit lang door en ervaar je meer rust gedurende de dag. Dit heeft een helend effect op je lichaam. Kort mediteren vóór het naar bed gaan zorgt voor een betere nachtrust. Waardoor je ontspannen opstaat. En tegenslagen makkelijker kunt opvangen. Ook rustige lichaamsbeweging, zoals een lekkere wandeling, werkt ontspannend.

Ben jij benieuwd wat acupunctuur kan betekenen voor jouw klachten? Klik hier om een afspraak te maken. Ik sta klaar om jou te helpen! 

Afspraak maken