Zijn pijnstillers wel zo onschuldig?

Zijn pijnstillers onschuldig - Karina Schwencke Acupunctuur Deventer

Wie pijn heeft, neemt snel een “paracetamolletje  of een ibu’tje “. Het klinkt alsof je een snoepje neemt, maar deze pijnstillers zijn lang niet zo onschuldig als je denkt. Veel mensen weten niet hoeveel ze hiervan mogen gebruiken, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Paracetamol en ibuprofen zijn pijnstillers die je gemakkelijk en voor weinig geld kunt kopen. Bij de supermarkten, drogist en zelfs benzinepompen ligt het in de schappen. Pijnstillers zijn relatief veilig bij kortdurend gebruik. Onder voorwaarde dat je je nauwgezet aan de voorschriften in de bijsluiter houdt.

De praktijk blijkt anders te zijn. Een kwart van de bevolking slikt dagelijks een pijnstiller en bij doorvragen blijkt:

  • Meer dan de helft geeft verkeerde antwoorden op belangrijke vragen over het juiste gebruik van pijnstillers
  • Slechts 1 op de 3 mensen weet de maximale dagelijkse hoeveelheid ibuprofen 200 mg
  • Ruim 55% weet niet of iemand van 70 jaar veilig ibuprofen kan slikken, wat niet het geval is
  • 25% weet niet of een kind tot 15 jaar dezelfde hoeveelheid paracetamol mag slikken als een volwassene

Als je meer en langer pijnstillers slikt dan toegestaan is, kan je ernstige gezondheidsklachten krijgen, zoals lever-, maag-, en nierbeschadigingen.  Daarom is het belangrijk dat je pijnstillers alleen occasioneel gebruikt en liever niet voor periodes langer dan vier weken. Vooral bij klachten als rugpijn, nek-en schouderklachten wordt vaak langdurig naar pijnstillers gegrepen.

Acupunctuur is bewezen heel effectief voor veel pijnklachten, zónder de mogelijk nare bijwerkingen van pijnstillers. Volgens een aantal wetenschappelijke studies werkt acupunctuur zelfs beter.

Gun je lijf het beste; maak kennis met acupunctuur en laat je verrassen door het resultaat!

Maak een afspraak

Bronnen: